2010. július 7., szerda

Konyhaberendezések - főzőlap...

A főzőlap ahol a mennyei ételek elkészülnek. A sütő és a főzőlap egykor még a konyha közepét jelentette, de mára már a sok kütyünek köszönhetően, szinte egybeforrt a többi konyhagéppel. A sütő és a főzőlap mára már ketté váltak. A főzőlap ezek mellett megmaradt az egybeépített változatban is és már a bútorzatba építhető változatai is vannak a főzőlapoknak. Az első fontos dolog a főzőlap kapcsán , hogy tudjuk, hogy a főzőlap önálló-e vagy összeépíthető a sütővel. Az önálló főzőlap előnye, hogy bármilyen sütő választható hozzá, de az összeépíthető főzőlap sütőjének választásakor ügyelni kell a megfelelő típusra. Azt is tudnunk kell, hogy a konyhai és otthoni hálózat elbírja-e a főzőlap és a sütő teljesítményét. A főzőlap egyik hagyományos típusa peremes főzőlap. Ez a főzőlap hővezetéssel működik. A főzőlap ezen típusát a beépített főzőfelületeknél is előszeretettel alkalmazzák. A főzőlap teljesítménye egy többfokozatú kapcsolóval, valamint három fűtőspirállal szabályozható és fokozható. Az új főzőlap közepén egy piros színű kör alakú jelzés van. Ez a főzőlap modernebb és vékonyított ezáltal. A tömege is kisebb agy a főzőlapnak. A főzőlap túlzott felmelegedését egy bimetál hőmérséklet szabályozó felügyeli a baleset elkerülése érdekében. A főzéshez persze kell egy megfelelő hőmérséklet. A legtöbb főzőlap hőmérsékletét az E.G.O automata főzőlapok szolgáltatják. A középső és nem fűtött részen van a gyors főzőlap korlátozója. A főzőlap egyik legismertebb típusa a kerámialapos főzőlap. A főzőlap ezen anyaga egy üvegkerámia, amely jó összetételű anyag és ezek mellett a főzőlap kerámialapja jól elnyeli az infravörös sugarakat. Ezért nagyon jó hővezető függőleges irányban és ezt használják ki a kerámialapos főzőlapok. A főzőlap alatt 4-5mm vastagságú fűtőtestek vannak szerelve, amelyek a hőt csinálják a főzőlapnak. Ezeknek a főzőlap alatt elhelyezett fűtőspiráloknak a hőmérséklete átlagosan 1000 Celsius fok.

Természetesen a kerámialapos főzőlap is rendelkezik szabályozóval, ami a túlmelegedést kerüli el. A főzésre 500-600 fok hőmérsékletre van szükség különben is. Ezek a főzőlapok gyakori esetben érintőkapcsoló által vezéreltek, azonban ennek a hátránya, hogy csak fém edényeket tudnak többnyire érzékelni. A főzőlap ezáltal a fűtést csak attól az időtartamtól kezdi, mikor az edényt elhelyeztük rajta és működésbe lépett. A főzőlap másik típusa az indukciós főzőlap. Ezen főzőlap jobb az előzőnél. A hatásfoka 75-80%. Az indukciós fűtésvezérelt főzőlap tehát hatékonyabb Hogy miért? Ez a főzőlap a hőt közvetlenül az általunk felhelyezett edénybe hozza létre. A főzőlap ezen fajtájának viszont, egyik nagy hátránya, hogy csak vastagított acéllemez fenékréteggel rendelkező fémedények bírják ki. Ez a főzőlap azonban biztonságosabb is, hiszen a kerámia nem melegszik fel és ezáltal kisebb a baleseti tényező is. A modern főzőlapok már programozhatók és mindenféle hang és veszélyjelzéssel el vannak már látva. A főzőlap teljesítménye sokban függ a gyártótól is. A főzőlap és főzőlapok átlagos teljesítménye 6-7kW körül mozog. A sokoldalú főző és sütő funkciók kombinálását az úgynevezett dominólapok teszik lehetővé. A főzőlap ezen fajtája abban előnyös, hogy a tetszésünk szerint beépíthető a munkapultba is. A dominó lapok mérete nagyjából megegyezik ráadásul a főzőlap méreteivel. A főzőlap tehát ma már egy igen fejlett eszköze a konyhának. A főzőlap hatékony, a főzőlap biztonságos és mindenek mellett a főzőlap a finom ételek kulcsa.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése