2010. július 7., szerda

Konyhaberendezések - mosogatógép...

A mosogatógép egyre több háztartásban megtalálható napjainkban. Az emberek többsége a mosogatógépet luxusnak véli. A mosogatógép ára viszonylag magas. A mosogatógép terén a választék hatalmas az üzletekben. Elérhető áron is kaphatóak természetesen mosogatógépek, és magasabb áron is van mosogatógép, ami persze jóval többet tud és jobb minőségű, mint az olcsóbb alacsony kategóriás mosogatógép. A legtöbb ember nem szeret mosogatni, ami valahol érthető is. A mosogatógép segítségével a mosogatás könnyűvé és gyorssá válik. A működését persze ki kell tapasztalni. Nem mindegy, hogy mit hogyan pakolunk bele a mosogatógépbe. Mindennek meg van a maga helye a mosogatógép terében. Az evőeszközöknek és tányéroknak valamint nagyobb lábosoknak és poharaknak is ki van alakítva a mosogatógépben a megfelelő helye ahova tenni kell őket.

A legtöbb mosogatógép több funkcióval is rendelkezik. Több féle mosási programmal is rendelkezik a mosogatógép. Egy gombnyomással beállítható, hogy melyiket akarjuk választani, valamint a hőfok és az idő is ezek mellett. A mosogatógép beszerelése kissé macerás feladat lehet. Ügyeljünk arra, hogy a konyhában biztosítva legyen neki a megfelelő csővezeték és hely. Ha a mosogatógép beüzemelése megtörtént, érdemes tele pakolni pl. az ebédet követően és 1-2 órán belül tökéletesen tiszta és száraz evőeszközöket és edényeket kapunk. A be és ki pakolás a mosogatógépből csupán pár percet vesz igénybe. Sokkal egyszerűbb és hatékonyabb mosogatási forma tehát a mosogatógéppel történő mosogatás. A mosogatógép elvégez minden munkát helyettünk így jut idő a többi tenni valóra.

A mosogatógép hatásosságát 3 fő tényező befolyásolja, ami nem mást, mint a mosogatógép által használt kémiai anyagok a hőmérséklet és az időtartam. A mosogatógép mechanikája több féle lehet. A mosogatógép belsejében a mosást a forgó szóró karokból kiáramló nagy nyomású vízsugár végzi el elsődlegesen. Az ételmaradékok és zsírok feloldását a mosogatógépben a vízben oldott mosogatószer biztosítja. Az öblítő szer feladata az, hogy az edényeink fényesre száradjanak teljes körűen. Az oldószer ezek mellett a víz keménységét csökkenti még. A mosogatógép vízlágyító berendezéssel is el van látva. Ennek hatékonyságát sóval lehet szinten tartani. Az adagolása a mosogatógép által automatikusan történik. Ha nincs elég só, akkor a mosogatógép azt is jelzi egy kis kigyulladó lámpával a kijelzőn.

A mosogatógép azért is hasznos mert energiatakarékos is. Viszonylag kevés áramot fogyaszt, a felhasznált víz mennyisége pedig jóval kevesebb, mint egy átlagos mosogatás során elhasznált vízmennyiség. A mosóvíz hőmérséklete, amelyet a mosogatógép használ, azért fontos, mert minél magasabb annál jobban használhatóak ki a mosogatószerek tisztító tulajdonsága is. A mosogatógép kb. 70 fokos vizet használ, ami higéniai szempontból is előnyösebb. A baktériumok többsége elpusztul a magasabb hőmérsékletű vízben. Átlagos mosogatáshoz túl forró lenne a 70fok, de a mosogatógépben ez könnyedén használható. A naponta használatos edényeknél 55fokos, míg az enyhén piszkos pl. poharakhoz és porcelán eszközökhöz 40-45fokos ajánlott. A mosogatógép mindezek mellett remek szárítási tulajdonsággal is rendelkezik. A mosogatógép 1.5kWh áramot és 12-13liter vizet használnak fel egy-egy mosás során.

A korszerűbb mosogatógép a vízfelhasználást az ecoszenzoros vezérlők segítségével szabályozza. A mosogatógép több programmal is el van látva, amelyekkel a mosás hatékonyságát lehet beállítani. A mosogatógép ezek mellett infra vízszennyezettség érzékelővel is el van látva. Ha a víz túl szennyezetté válna akkor ezt a kis kijelző panelen jelzi a mosogatógép. A kezelőpanel azt is jelzi, hogy az adott mosási programhoz mennyi idő kell pontosan. Ennek megfelelően a kiválasztott mosóprogramhoz beállítjuk a mosogatógép falán az időt, majd a program lejártával a mosogatógép automatikusan leáll. A modernebb gépeknél be lehet programozni ezeket a dolgokat előre is. Ha pl. 2órakor szeretnénk elindítani a gépet akkor az elindul 2órakor, ha beállítjuk erre, és a beállított időkereten belül mos a mosogatógép majd szárít. A mosogatógép tehát remek találmány. Mára már a mosogatógép a modern konyhák egyik alapvető berendezésévé nőtte ki magát.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése