2010. július 7., szerda

Konyhaberendezések - gáztűzhely...

A gáztűzhely még napjainkban is nagyon használatos konyhai berendezés. Az tény, hogy a gáztűzhely felett a villanytűzhely átvette az uralmat, azonban még mindig sok háztartásban jelen van a gáztűzhely. A gáztűzhely, mint a nevében is benne van, nem elektromos árammal, hanem gázzal működik. A gázpalackból áramló gáz segítségével biztosítja a gáztűzhely a tűzhelyrózsa égését. A gáztűzhely hőfoka működés közben is szabályozható a gáz mennyiségének állítgatásával. A legtöbb régi gáztűzhely veszélyes volt. Biztonságtechnikai szempontból nem voltak megfelelőek, azonban a legtöbb mai modern gáztűzhely nagyon biztonságos és egyszerűen kezelhető. Egy mai modern gáztűzhely már sok plusz funkcióval ki van bővítve. Technikai, és műszaki szempontból is viszonylag ok fejlődésen ment át az utóbbi évtizedekben a gáztűzhely. Ahhoz, hogy a gáztűzhely tökéletes főzési é sütési hőmérsékletet biztosítson, viszonylag sok levegőre van szükség.

A gáztűzhely a gázpalackból vagy a gázkészülékből kapja az égéshez szükséges gázt. A gáztűzhely esetében a gáz mennyiségének szabályozása csapokkal és szelepekkel történik. Fontos hogy a gáztűzhely használata során keletkező égéstermék el tudjon távozni. Ezt vagy egy külön kis kémény, vagy szellőztetéssel biztosíthatjuk. Egy gázkészülék, amely a gáztűzhely működtetéséhez szükséges akár 24 kW-os is lehet. A legtöbb mai modern gáztűzhely sok hasznos funkcióval el van látva. A gáztűzhely terén a választék hatalmas a piacon. Ha bemegyünk egy háztartási gép üzletbe, vagy boltba, rengeteg gáztűzhely és villanytűzhellyel találkozhatunk. A megfelelő tűzhely nélkül nem válik egységessé a konyha. A gáztűzhely vagy a villanytűzhely a konyha alapvető eleme, akárcsak a hűtő, mikro sütő, páraelszívó, mosogatógép, vagy egyéb más berendezések. A gáztűzhely csak úgy mint a más elven működő tűzhelyek, szintén beépíthető. Sokak szerint a beépített gáztűzhely, vagy villanytűzhely sokkal esztétikusabb, mint a külön álló gáztűzhely, vagy egyéb tűzhely. A gáztűzhely alakja, mint minden más tűzhelyé, alapvetően kocka alakú.

A gáztűzhely formája azonban lehet dizájnosabb is. Manapság már sarok gáztűzhelyek is kaphatóak. A gáztűzhely, mint, említettem beépíthető a konyhabútorba is. Ez még esztétikusabbá teheti a konyhát, ugyanis beleolvad így a gáztűzhely a környezetébe. A gázforrást biztosító, tartály, palack, vagy egyéb készülék pedig, szintén behelyezhető a szekrénybe. A gáztűzhely esetében is sok szabályozó funkció van. Több sütési mód közül is választhatunk a grillezéstől elkezdve a pirításig stb. E legtöbb modern gáztűzhely sok elektromos kiegészítővel és beépített alkatrésszel is el van látva. Ezek teszik lehetővé a gáztűzhely használatakor, a gáz precíz, gyors, és könnyed szabályozását, amely által a hőfok erőssége fog változni a gáztűzhelynél. A gáztűzhely azonban hátrányokkal rendelkezik a villanytűzhellyel szemben. A villanytűzhely sokkal modernebb technikát valósít meg, így több és jobb sütési funkcióval is rendelkezik, valamint sok esetben a gáztűzhely üzemeltetése drágább, mint a villanytűzhelyé. A gáztűzhely élettartama is kissé alacsonyabb, mint a villanytűzhelyé. Ha viszont valami probléma lép fel a gáztűzhellyel akkor az könnyebben és olcsóbban javítható, mint az elektromos gáztűzhelyé.

A villannyal működő sütő, sok kis bonyolult áramkörrel és alkatrésszel van ellátva, így ha ezek sérülnek vagy meghibásodnak, akkor ezek javítási költsége is több. Mint említettem az időnkénti megfelelő szellőztetés a gáztűzhely használata után, vagy akár közben nagyon ajánlott. A szén-monoxid ugyanis színtelen és szagtalan, és életveszélyes is lehet. Sokszor abból is megtörténhet a baj, ha a gáztűzhely működéséhez szükséges gázpalack szelepe nincs elzárva. Ha túl sok gáz kerül a levegőbe az életveszélyes is lehet. Egy modern gáztűzhely automatika berendezéssel is el van látva. Ez szabályozza a gáztűzhely működése alatt, a gázmennyiséget. Ha a gáztűzhely nem aktív akkor, pedig gáz adagolását automatikusan megszűnteti. A gáztűzhely előnye alapba az a villanytűzhellyel ellentétben, hogy olcsóbb sokkal az ára. A villanytűzhely lassan teljesen átveszi az uralmat a gáztűzhely felett, de a gáztűzhely azért még mindig kedvelt és praktikus tűzhelytípus.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése